Az UV lámpa az egyik legfontosabb eszköze a műkörmösnek! Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy miként szeretnénk használni, mire figyeljünk oda a megfelelő lámpa kiválasztásánál. Az UV lámpáknak fényforrását tekintve 3 fajtáját különböztetjük meg.

Az egyik legelterjedtebb az UV fénycsöves változat. Lényegében ez az a lámpa amely biztosan használható minden UV fény hatására kötő alapanyaghoz. Ez azért van mert az UV fényre kötő anyagokat ezekre a lámpákra fejlesztették ki, illetve szórt fényt bocsájtanak ki ellentétben egy LED lámpával.

Egy másik verziója a lámpáknak a LED-es változat. Ezek a lámpák sokkal gyorsabb kötési időt biztosítanak, illetve a ledek tulajdonságait szem előtt tartva ezek élettartama is sokkal hosszabb lehet egy fénycsöves lámpánál. Hátrányuk, hogy bizonyos UV fényre kötő anyagok nagyon nehezen köttethetők meg vele. A fény frekvencia tartománya amelyet UV fénynek hívunk elég széles és egy LED UV fénye magasabb vagy alacsonyabb frekvenciájú UV fényt bocsájt ki, mint egy elterjedt UV csöves lámpáé.

A harmadik változat az előző két lámpa ötvözésével jött létre. Egyesítik a LED lámpák gyors kötési idejét a Fénycsöves lámpák által biztosított biztos kötéssel.


Ha a teljesítményt tartjuk szem előtt akkor választhatunk egy, kettő vagy négy csöves lámpát. Ha otthon szeretnénk használni egy ilyen eszközt bőven elég egy egycsöves 1*9Wattos, inkább arra figyeljünk, hogy lehetőleg tükörszerű vagy valódi tükör felületek legyenek a belsejében mert a legfontosabb dolog egy alapanyag egyenletes megkötésénél a minden irányból érkező fény. Ez határozza meg a tökéletes kötést.

A kettő vagy négy csöves lámpák ezért biztosíthatnak egyenletesebb esetenként valamivel gyorsabb kötést mivel több irányból érkezik a kötni kívánt felületre az UV fény.

Amire még érdemes figyelni az a tisztán tartás körülményessége. Ha tehetjük válasszunk kivehető tálcás lámpát, mivel a belsejében lerakódott por, gél-lac maradványok ezáltal könnyebben eltávolíthatók, biztosítva a fény akadálytalan terjedését.

 

websites by AudioMAX Média